Παρουσίαση Sony Xperia Z2 Tablet

18 Μαρτίου 2014

Η πρώτη μας επαφή με το Sony Xperia Z2 tablet πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του συνέδριου Mobile World Congress, στα τέλη του περασμένου Φλεβάρη. Οι πρώτες εντυπώσεις για την συσκευή ήταν άριστες, και από τότε μέχρι σήμερα, που είχαμε και τη..
..δυνατότητα να δοκιμάσουμε το Sony Xperia Z2 Tablet διεξοδικά, δεν αλλάξαμε γνώμη. Έχουμε να κάνουμε με ένα από όλες σχεδόν τις απόψεις άρτιο προϊόν που απευθύνεται στον απαιτητικό χρήστη και που τα ψεγάδια του, ελάχιστα ομολογουμένως, δεν είναι κρίσιμης σημασίας.

Οι ομοιότητες με το Xperia tablet Z, τον προκάτοχο του είναι πολλές, και η Sony εμπιστεύτηκε για ακόμη μία φορά τον OmniΒalance σχεδιασμό, που μας σύστησε με τη παρουσίαση του Xperia Z, και που έχει ακολουθήσει σε όλες σχεδόν τις πιο σύγχρονες κατασκευές της. Στο νέο Xperia Z2 Tablet πήγε τον σχεδιασμό πάντως ένα βήμα παραπέρα, αφού το προϊόν είναι κομψότατο, με πάχος μόλις 6.4 χιλιοστά, και πολύ όμορφο.

Eπιπλέον είναι ιδιαίτερα ελαφρύ (426 γραμμάρια για την έκδοση WiFi, 439 για την έκδοση 4G/LTE) ανθεκτικό και αδιάβροχο, όπως όλες οι high-end mobile συσκευές της Ιαπωνικής εταιρείας.


Εμφάνιση - Αισθητική

Η απέριττη αισθητική συναντάει τις λιτές γραμμές σε ένα αυστηρό σχέδιο χωρίς καμπύλες που είναι κατά πάσα πιθανότητα μοναδικό στην κατηγορία των συσκευών του είδους με Android. Τα υλικά κατασκευής δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν με το ανθεκτικό, αλλά μαλακό και με βελουδένια αίσθηση, πλαστικό να κυριαρχεί στη πλάτη. Σε σχέση με το Xperia Tablet Z εντοπίζεται μία διαφορά στη περιφέρεια της συσκευής, αφού η σκούρα απόχρωση έδωσε τη θέση της σε ένα μεταλλικό φινίρισμα σαν «καθρέφτης». Την αρμονία, των αυστηρών γραμμών, διακόπτει το μοναδικό χαρακτηριστικό που έχει κυκλικό σχήμα, πέρα από το «μάτι» της κάμερας. Πρόκειται για το μεταλλικό πλήκτρο ενεργοποίησης/ απενεργοποίησης που θυμίζει «κορώνα» ακριβού ρολογιού και βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του tablet μαζί με το volume rocker. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό αποτελεί «σήμα κατατεθέν» της σειράς Xperia. Δεν αρέσει σε όλους, είναι όμως ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό.

Όπως σχεδόν σε όλες τις αδιάβροχες κατασκευές της Sony, τα ειδικά «καπάκια» που στο πίσω μέρος τους διαθέτουν λαστιχάκια, καλύπτουν στη περίμετρο της συσκευής τις υποδοχές και τις θύρες, για να εμποδίσουν την είσοδο του νερού στο εσωτερικό της κατασκευής. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δύο τέτοιου είδους καπάκια βρίσκονται στη πάνω πλευρά της συσκευής προστατεύοντας τις υποδοχές microSD και microSIM καθώς και τη microUSB2.0 υποδοχή. Δίπλα από τα καπάκια, βρίσκονται ένας πόρος μικροφώνου και οι υπέρυθρες, αφού όπως συνέβαινε και με το προκάτοχο του, το Sony Xperia Z2 Tablet μπορεί να αναλάβει το ρόλο του τηλεχειριστήριου για την τηλεόραση ή άλλες συσκευές. Το δοκιμάσαμε σε δύο τηλεοράσεις, μία Sony και μία LG και μπορούμε να πούμε ότι ανταποκρίθηκε χωρίς προβλήματα στις βασικές λειτουργίες.

Το κορυφαίο Android tablet της Sony καλύπτει τις προδιαγραφές IP55/IP58 και επομένως είναι απρόσβλητο στη σκόνη ενώ αντέχει σε βάθος έως και σε 1.5 μέτρο κάτω από το νερό, για 30 λεπτά (όχι θαλασσινό). Του "ρίξαμε" νερό -αν και δεν το βυθίσαμε όλο- και μετά από πολλές ώρες λειτουργίας δεν παρατηρήσαμε το παραμικρό που να αξίζει να αναφέρουμε. Η λειτουργία του συνέχισε να είναι άψογη.



Δημοσιευμένη Εικόνα
  
Το Sony Xperia Z Ultra ήταν η πρώτη συσκευή της εταιρείας που διέθετε ακάλυπτη την υποδοχή 3.5 χιλιοστών για ακουστικά/ hands-free, χαρακτηριστικό που είδαμε στη συνέχεια και στο Sony Xperia Z1. Το νέο Sony Xperia Z2 Tablet –όπως και το Xperia Z2 smartphone- ακολουθεί παρόμοια λογική. Η υποδοχή βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του κάτω μέρους, το οποίο είναι εφοδιασμένο και με τα κλασσικά «pogo pins» για το «κούμπωμα» του tablet στο ειδικό dock φόρτισης που προσφέρει η Ιαπωνική εταιρεία.

Στα αριστερά αλλά και δεξιά της συσκευής, βρίσκονται τέσσερα ηχεία – ανά ζευγάρια- που προσφέρουν μεταξύ άλλων ήχο S-Force Front Surround, και διακρίνονται από αρκετή ένταση και λεπτομέρεια. Ένα επίσης σημαντικό χαρακτηριστικό, που αφορά και στην υποδοχή 3.5mm που αναφέραμε νωρίτερα είναι ότι υποστηρίζει τεχνολογία ψηφιακής ακύρωσης θορύβου (Digital Noise Canceling) που σε συνδυασμό με κατάλληλα ενώτια ακουστικά, επιτυγχάνεται η απομόνωση του περιβάλλοντα θορύβου έως και κατά 98% .

Το σύστημα ήχου συνεπικουρείται από τεχνολογίες όπως οι Clear Stereo, Clear Bass και Clear Phase που αποτελούν στην ουσία την τεχνολογία ClearAudio+. Καλύτερα να έχετε ενεργοποιημένη τη συγκεκριμένη τεχνολογία αφού κάνει αισθητή διαφορά. Αν παρόλα αυτά έχετε εμπιστοσύνη στο αυτί σας, και ξέρετε τι κάνετε, υπάρχει ισοσταθμιστής που θα σας βοηθήσει να φέρετε τον ήχο στα μέτρα σας αλλά και κάποιες ακόμη τεχνολογίες που μπορείτε να εκμεταλλευτείτε.
 

Στο πίσω μέρος, πέρα από το λογότυπο για τη τεχνολογία NFC που υποστηρίζει το tablet της Sony, έχουμε μία κάμερα, η οποία δυστυχώς, δεν συνοδεύεται από LED flash. Ίσως το πάχος της συσκευής -όπως και στη περίπτωση του Sony Xperia Z Ultra- να αποτέλεσε εμπόδιο για κάτι τέτοιο, ωστόσο δεν μπορούμε να είμαστε απολύτως σίγουροι.

Ο αισθητήρας είναι τύπου Exmor RS, ανάλυσης 8.0 Megapixels. Η κάμερα προσφέρει δυνατότητα λήψης φωτογραφιών ανάλυσης 3264 x 2448 pixels καθώς και video ανάλυσης 1080p στα 30fps. Όμοιας ανάλυσης video μπορεί να τραβήξει και η μπροστινή κάμερα των 2.2 Megapixels για βιντεοκλήσεις, αν και η διαφορά στη ποιότητα του αρχείου είναι σημαντική.

Οθόνη

Στη πρόσοψη, κυριαρχεί η μεγάλη οθόνη των 10.1 ιντσών, η οποία όπως συνηθίζει τελευταία η Sony, κάνει χρήση των τεχνολογιών Triluminos και X-Reality for mobile. Στη συγκεκριμένη περίπτωση πάντως, και σε σχέση με την απόδοση της οθόνης του προκάτοχού του, η χρωματική απόδοση είναι πολύ καλύτερη χάρη και στην τεχνολογία Live Colour LED. Η Sony λέει ότι η τεχνολογία εισαγάγει κόκκινο και πράσινο φώσφορο με μπλε LED και προσαρμοσμένα φίλτρα χρώματος, για να παράγει ένα πιο φωτεινό και ομοιόμορφο φως με αποτέλεσμα να αποδίδονται ρεαλιστικότερα τα χρώματα χωρίς τον κίνδυνο του υπερβολικού κορεσμού.



Δημοσιευμένη Εικόνα
Το χρωματικό εύρος (color gamut) έχει αυξηθεί από 115% σε 130% σε σχέση με το παρελθόν. Η υποστηριζόμενη ανάλυση είναι 1920 x 1200 pixels, και επομένως ο αριθμός των εικονοστοιχείων ανά ίντσα ανέρχεται σε 224ppi. Όσο αφορά στην απόδοση των χρωμάτων μπορούμε να σας πούμε ότι είναι αναμφισβήτητα καλύτερη σε σχέση με το παρελθόν, με τα χρώματα να παρουσιάζονται πολύ ζωντανά, και σαφώς πιο κορεσμένα σε σχέση με το παρελθόν. Σε ένα video με το trailer του Spiderman, παρατηρήσαμε ότι το κόκκινο χρώμα ήταν έτοιμο να αναβλύσει σε... πίδακες από την οθόνη, έκανε "μπαμ" που λένε. Το ίδιο συμπεραίνουμε και για τις γωνίες θέασης, που είναι επίσης ανώτερες από όποια πλευρά και να κοιτάξεις το tablet σε σχέση με τον προκάτοχο του.
Πρόκειται αναμφισβήτητα για τη καλύτερη οθόνη που έχουμε συναντήσει σε συσκευή του είδους από τη Sony και μία από τις καλύτερες τις αγοράς.

Hardware – Επιδόσεις

Το Sony Xperia Z2 Tablet μοιράζεται πολλά κοινά στοιχεία με το Xperia Z2 όσο αφορά στον εξοπλισμό, και επομένως και αυτό βασίζεται στο Qualcomm Snapdragon 801 SoC (MSM8974AB) το οποίο διαθέτει τέσσερις πυρήνες Krait 400 με συχνότητα λειτουργίας 2.3GHz και την Adreno 330 GPU, που σε σχέση με το παρελθόν διαθέτει και αυτή αυξημένη συχνότητα λειτουργίας στα 528MHz. Το SoC συνοδεύεται από 3GB RAM και από αποθηκευτικό χώρο 16GB που επεκτείνεται έως και κατά 64GB μέσω κάρτας μνήμης microSD. Υποστηρίζονται επιπλέον οι τεχνολογίες WiFi 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0, NFC, WiFi Direct, WiFi hotspot, DLNA, MHL, GPS (A-GPS, Glonass), FM radio κ.ά.


Οι επιδόσεις του Sony Xperia Z2 Tablet όπως είναι φυσικό είναι κορυφαίες στην κατηγορία των tablets με λειτουργικό σύστημα Android. Βασίζεται και στην έκδοση του Android, 4.4.2 KitKat και επομένως έχουμε να κάνουμε με μία συσκευή, που προσφέρει lag-free εμπειρία χρήσης, αψεγάδιαστη αναπαραγωγή video και απροβλημάτιστη εμπειρία gaming.

Η αυτονομία θα καλύψει ακόμα και τον απαιτητικό χρήστη. Η μπαταρία έχει χωρητικότητα 6000mAh και επαρκεί για αρκετές μέρες κανονικής χρήσης. Συστήνεται η χρήση της λειτουργίας STAMINA, αφού σχεδόν διπλασιάζει την αυτονομία της συσκευής. Σύμφωνα με την εμπειρία που είχαμε μαζί του, η αυτονομία του επαρκεί για 4-5 μέρες κανονικής χρήσης (internet browsing, YouTube, email, casual gaming).

Κάμερα

Η κύρια κάμερα του Sony Xperia Z2 Tablet είναι αρκετά καλή για το είδος της συσκευής, ωστόσο η έλλειψη flash αναμφισβήτητα θα προβληματίσει ορισμένους χρήστες. Δεν πιστεύουμε ότι αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τον χρήστη που επιθυμεί να αγοράσει το συγκεκριμένο tablet πάντως. Καλό θα ήταν να υπήρχε –άλλωστε του αφαιρεί κάποιους πόντους από την τελική βαθμολογία- αλλά η απουσία του, λόγω της φύσης της συσκευής δεν θεωρούμε ότι είναι κρίσιμης σημασίας.

Η κάμερα σε συνθήκες με καλό φωτισμό, ως επί το πλείστον ικανοποιεί -αν και ο θόρυβος δεν απουσιάζει- με τα χρώματα να παρουσιάζονται αληθοφανή αν και ελαφρώς πιο κορεσμένα, κάτι που μας άρεσε. Και εδώ, όπως στην πλειονότητα των περιπτώσεων με Xperia συσκευές, παρατηρούμε προβλήματα που αφορούν στον τομέα της οξύτητας, που το πιθανότερο είναι ότι οφείλονται στους αλγόριθμους βελτιστοποίησης παρά σε οτιδήποτε άλλο. Επομένως, υπάρχουν αρκετά περιθώρια για βελτίωση με αναβαθμίσεις από μεριάς Sony. Το συγκεκριμένο μοντέλο που είχαμε στα χέρια μας, αρχικά δεν μας ικανοποίησε ιδιαίτερα στον τομέα της φωτογραφίας. Δύο μέρες μετά ωστόσο, «πήρε αναβάθμιση» που βελτίωσε τόσο πολύ την απόδοση της κάμερας, που αλλάξαμε εντελώς άποψη για τις φωτογραφίες και το video που μπορεί να προσφέρει.



Δημοσιευμένη Εικόνα
   

Υπάρχει λεπτομέρεια στα αρχεία και το συμπέρασμα μας είναι ότι το συγκεκριμένο tablet είναι από τα κορυφαία της αγοράς στο συγκεκριμένο τομέα. Τόσο τα αρχεία με την «αυτόματη ρύθμιση» SuperiorAuto+ (5.0 Megapixels), όσο και τα αρχεία στην υψηλότερη ανάλυση των 8.0 Megapixels με την χειροκίνητη ρύθμιση θα αρέσουν σε πολλούς από εσάς, εφόσον βεβαίως το μέτρο σύγκρισης είναι άλλες αντίστοιχες συσκευές, και όχι οι κάμερες στα πλέον σύγχρονα smartphones.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η δυνατότητα χρήσης του HDR επιτυγχάνεται μόνο εφόσον επιλεχθεί ποιότητα φωτογραφίας 7.0 Megapixels και video ανάλυσης 720p. Η χρήση του HDR δεν επιτρέπεται από τη συσκευή στη μέγιστη ανάλυση φωτογραφίας και video, κάτι που είναι εν’ μέρη απογοητευτικό.


Το μενού της Sony, όσο αφορά στην κάμερα προσφέρει αρκετές χειροκίνητες ρυθμίσεις, ωστόσο η εταιρεία, αν κρίνουμε από τον αριθμό των σκηνών, έχει προσπαθήσει πολύ να αυτοματοποιήσει την διαδικασία λήψης φωτογραφιών και video. Πέρα από τις πολλές ρυθμίσεις, υπάρχουν και αρκετές εφαρμογές να χρησιμοποιήσετε όπως είναι τα δημιουργικά εφέ (Instagram στυλ), τα εφέ επαυξημένης πραγματικότητας, η εφαρμογή Αποεστίαση Φόντου, για να θαμπώνετε το φόντο στις λήψεις σας, η εφαρμογή TimeShift Burst την οποία θεωρούμε… life saver όταν το αντικείμενο μπροστά από τον φακό της κάμερας κινείται, η εφαρμογή Social Live, για να μεταδώσετε ζωντανά video στο προφίλ σας στο Facebook ή η εφαρμογή Sweep Panorama για λήψεις πανοραμάτων.

Λογισμικό

Το Android 4.4.2 KitKat είναι απολαυστικό γενικώς, και το ίδιο μπορούμε να πούμε και στην περίπτωση της συγκεκριμένης συσκευής που το λογισμικό έχει επιπλέον και τη φροντίδα της Sony. Το UI σε σχέση με τα Android 4.2.2 και Android 4.3 Jelly Bean, που είχαμε δοκιμάσει στον προκάτοχο του, αλλά και στο Sony Xperia Z1, έχει ορισμένες σπουδαίες και καλοδεχούμενες βελτιώσεις.

Καταρχήν, και ενώ το tablet βρίσκεται σε stand-by mode, μπορεί να ενεργοποιηθεί με διπλό “tap”. Από εκεί και πέρα, ο χρήστης έχει πρόσβαση σε διάφορα widgets στην οθόνη κλειδώματος –εφόσον επιλέξει να προσαρμόσει αυτά που θέλει- αλλά και στο UI της κάμερας με ένα swipe προς τα πάνω από το αντίστοιχο εικονίδιο.

Στην home screen, ο χρήστης έχει πρόσβαση στο νέο κέντρο ειδοποιήσεων αλλά και στο νέο μενού με τις γρήγορες ρυθμίσεις, που παρόλα αυτά δείχνουν οικεία.



Δημοσιευμένη Εικόνα



    
Κάνοντας «tap» στο πλήκτρο «μενού», ενεργοποιείται ο task manager με τη βοήθεια του οποίο ο χρήστης μπορεί να έχει πρόσβαση στα στιγμιότυπα των ανοιχτών εφαρμογών που υπάρχουν στο παρασκήνιο. Μπορεί να τις κλείσει μεμονωμένα, αλλά και… επιτέλους θα λέγαμε, όλες μαζί, χάρη σε ένα ολοκαίνουριο πλήκτρο (Close All).

Από την ίδια θέση, έχει πρόσβαση και στις «μικρές εφαρμογές» της Sony (small apps). Μπορείτε να ενεργοποιήσετε πολλές μαζί, ενώ παράλληλα μπορείτε να συνεχίζετε να πλοηγήστε στο Internet με τον Chrome κ.ά.

Αν κρατήσετε παρατεταμένα το δάχτυλο σας στο πλήκτρο “Home”, έχετε δυνατότητα ενεργοποίησης του χαρακτηριστικού Google Now, αλλά και σε ένα νέο app της Sony, το What’s New. που μοιάζει με aggregator και το οποίο φαίνεται πως «τραβάει» πληροφορίες από το Sony Select, για παιχνίδια, νέες εφαρμογές, τραγούδια ή ταινίες και άλλα που μπορεί να ενδιαφέρουν.
Στις γενικές ρυθμίσεις του συστήματος, δεν εντοπίζονται πολλές αλλαγές. Η αισθητική παραμένει όμοια με το παρελθόν και δεν έχουν γίνει αλλαγές που αξίζει να επισημάνουμε Έχετε δυνατότητα ενεργοποίησης της συσκευής με διπλό tap, τη δυνατότητα ρύθμισης της ισορροπίας λευκού στην οθόνη και βεβαίως τις ρυθμίσεις για τις κλήσεις ενώ υπάρχει και ο έξυπνος έλεγχος οπίσθιου φωτισμού, με τη βοήθεια του οποίου, ακόμα και αν έχετε θέσει αναστολή της λειτουργίας της οθόνης μετά από 30 δευτερόλεπτα, η οθόνη δεν θα «σβήσει» εφόσον έχετε το tablet στα χέρια σας.

Όσο αφορά στην εμφάνιση υπάρχουν βεβαίως μεγαλύτερες δυνατότητες παραμετροποίησης του "look", αφού ο χρήστης έχει στη διάθεση του αρκετές ζωντανές ταπετσαρίες, καθώς και δυνατότητα να κατεβάσει themes.



Δημοσιευμένη Εικόνα


    
Εμπειρία χρήσης - Συμπεράσματα 

Η εμπειρία χρήσης με το Sony Xperia Z2 Tablet κρίνεται το λιγότερο αψεγάδιαστη και κορυφαία. Όσο περνάει ο καιρός, η Sony, αν και με σχετικά αργά βήματα, βελτιώνει το UI προσφέροντας ολοένα και περισσότερα νέα χαρακτηριστικά που βελτιώνουν την εμπειρία χρήσης, χωρίς να «μπουκώνουν» το τελικό αποτέλεσμα. Όπως όλες οι μεγάλες εταιρείες του χώρου, θέλει να προσφέρει το κάτι παραπάνω, και έτσι έχει εφοδιάσει το tablet με λογισμικό και εφαρμογές που άλλοι βρίσκουν χρήσιμες ενώ άλλοι βρίσκουν περιττές. Δεν πιστεύουμε πάντως ότι μπορεί να χαρακτηρίσει ως "bloatware" το λογισμικό της Sony, όπως συμβαίνει με άλλες περιπτώσεις. Πιστεύουμε ότι το UI της Ιαπωνικής εταιρείας, χρειάζεται ένα «ρετουσάρισμα» από άποψη εμφάνισης, ωστόσο δεν υπάρχουν ουσιώδη παράπονα.

Η συσκευασία της συσκευής δεν περιλαμβάνει παρά τα απολύτως απαραίτητα, όπως είναι ο φορτιστής, το καλώδιο και τα διάφορα εγχειρίδια χρήσης.

Το κόστος, στα 529 ευρώ για την WiFi έκδοση (για την LTE που είχαμε στα χέρια μας, δεν έχουμε ακόμη επίσημη πληροφόρηση για το κόστος) ως επί το πλείστον αντικατοπτρίζει τον εξοπλισμό, τις δυνατότητες και την υψηλή ποιότητα κατασκευής του Sony Xperia Z2 Tablet. Με βάση τις τιμές που κινείται ο ανταγωνισμός από το στρατόπεδο του Android, και τη διαφορά στη ποιότητα κατασκευής που παρατηρούμε σε σχέση με άλλες πολυδιαφημισμένες συσκευές, το tablet της Sony πιστεύουμε ότι αξίζει τα λεφτά που ζητάει. Είναι μία υπέροχη συσκευή, που αξίζει να δείτε από κοντά σε κάποιο κατάστημα, πριν επιλέξετε tablet.

Μας άρεσε

  • Εμφάνιση
  • Ποιότητα κατασκευής
  • Βάρος και πάχος
  • Android 4.4.2 KitKat
  • Αδιάβροχο
Δε μας άρεσε
  • Έλλειψη flash
  • Φωτογραφίες με θόρυβο
  • Κατά στιγμές απόκριση

Σύνταξη: Γιώργος Ιωσηφίδης
via insomnia.gr
Μοιραστοίτε το :

0 σχόλια:

Προσθήκη σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια
- Μη κατευθύνετε τα σχόλια στις δικές σας σελίδες(Δε σημαίνει πως χρειάζεται να γράφετε ανώνυμα, εκτός αν υπάρχει κάποιος λόγος)

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template | Foutzos Company Entertainiment
Copyright © 2011. TechinPro | Ενημέρωση για ό, τι υπάρχει στον κόσμο της τεχνολογίας και όχι μόνο - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger