Έρευνα εθισμού στο διαδίκτυο προωθεί η κυβέρνηση

07 Φεβρουαρίου 2014

Θα εφαρμοστεί πιλοτικό πρόγραμμα σε 50 σχολεία.
Τα τελευταία δύο χρόνια και ακόμη περισσότερο τους τελευταίους μήνες παρακολουθούμε στις οθόνες της τηλεόρασής μας, ότι υπάρχει ένας διαρκής πόλεμος ενάντια στο Internet και τα video games τα οποία
χαρακτηρίζονται ως "εθισμός". Επίσημα δεν υπάρχει καμία αναγνωρισμένη ασθένεια όπως θα έχετε διαβάσει στο αναλυτικό άρθρο του TechinPro @GW, όπου πρώτοι αποκαλύψαμε ότι τα φημολογούμενα "90 εθισμένα παιδιά στο νοσοκομείο Παίδων" είναι κάτι αναληθές.
Ο Υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, θα πραγματοποιήσει μέσω του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (παράρτημα του Υπουργείου Παιδείας) και σε συνεργασία με άλλες έξι ευρωπαϊκές χώρες, μια έρευνα σε 50 σχολεία της χώρας, με τίτλο: «Αντιμετώπιση του φαινομένου του εθισμού των παιδιών και των εφήβων στο Διαδίκτυο, καθώς και του φαινομένου της διαδικτυακής αποπλάνησής τους». Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πολιτικά στα 50 αυτά σχολεία και η χώρα μας πρωτοστατεί σε αυτή την έρευνα, αφού δημιουργήθηκε με δική της πρωτοβουλία.
Η αναλυτική ανακοίνωση έχει ως εξής:
"Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο πρόκειται να υλοποιήσει για 50 πιλοτικά σχολεία μια ειδική διαδικασία διάγνωσης των παραγόντων που μπορούν να επηρεάσουν –εντός και έκτος σχολείου- το επίπεδο της ασφάλειας των παιδιών στο διαδίκτυο, ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, υπαντώντας σε σχετική ερώτηση Βουλευτών (δείτε εδώ την γραπτή απάντηση του Υπουργού).
Το κοινωνικό πρόβλημα της ολοένα αυξανόμενης εξάρτησης των παιδιών και των εφήβων από το Διαδίκτυο απασχολεί την επιστημονική κοινότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ πλέον έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις και στη χώρα μας. Με τον όρο «εθισμός» στο Διαδίκτυο, περιγράφονται οι περιπτώσεις των παιδιών και των εφήβων, που δαπανούν πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή παίζοντας ηλεκτρονικά-διαδικτυακά παιχνίδια, μιλώντας διαδικτυακά σε δωμάτια συνομιλιών ή σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, με αποτέλεσμα να ξεχνούν ή να παραμελούν άλλες σημαντικές δραστηριότητες.
Ανησυχητικό εμφανίζεται επίσης, το φαινόμενο της διαδικτυακής αποπλάνησης των ανηλίκων, που είναι γνωστό με τον όρο «grooming». Με τον συγκεκριμένο όρο περιγράφεται η συμπεριφορά του διαδικτυακού χρήστη, που προσποιείται ότι είναι έφηβος με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση του ανήλικου χρήστη. Το «grooming» διεξάγεται μέσω του Διαδικτύου (σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, δωμάτια συνομιλιών, παιχνίδια), των κινητών τηλεφώνων ή άλλων τεχνολογιών.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» αναφορικά με την έξαρση, που γνωρίζει στη χώρα μας το φαινόμενο του εθισμού των παιδιών και των εφήβων στο Διαδίκτυο. Σύμφωνα με έρευνα της συγκεκριμένης Μονάδας το 2010 σχετικά με τη χρήση και την κατάχρηση του Διαδικτύου, σε πανελλαδικό δείγμα 1.007 εφήβων, ηλικίας 15-16 ετών αναφέρεται ότι υπάρχει τάση αύξησης των ποσοστών υπερβολικής χρήσης του. Αντίθετα με τα αποτελέσματα του 2007, όπου τα αγόρια είχαν το προβάδισμα, όσον αφορά στις συμπεριφορές εξάρτησης, σήμερα υπάρχει εξίσωση των ποσοστών στα δύο φύλα.

Επισημαίνεται δε ότι η πρώτη αιτία, που μπορεί να οδηγήσει σε συμπεριφορά εθισμού, είναι τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσηςκαι ακολουθούν τα online παιχνίδια και ότι τα παιδιά με συμπεριφορές εξάρτησης παρουσιάζουν στατιστικά σημαντική διαφορά στη χαμηλή βαθμολογία σχολείου (βαθμός <12) σε σύγκριση με τον πληθυσμό, που ασχολείται με το Διαδίκτυο σε φυσιολογικά πλαίσια. Επίσης, αναφέρεται ότι οι έφηβοι με την οριακή χρήση του Διαδικτύου (στάδιο προ της «εξάρτησης», ωστόσο προβληματική χρήση) παρουσιάζουν τάσεις κατάθλιψης και άγχους, ενώ οι έφηβοι με προβληματική χρήση του Διαδικτύου παρουσιάζουν συμπεριφορές υψηλού κινδύνου.
(Η ανακοίνωση συνεχίζει με θέματα αποπλάνησης εφήβων).

Τα παραπάνω στοιχεία καταδεικνύουν την αναγκαιότητα ενημέρωσης των γονέων και των ανήλικων χρηστών σχετικά με τις διαδραστικές τεχνολογίες, ώστε αφενός να γνωρίζουν τα οφέλη, αφετέρου τους ενδεχόμενους κινδύνους από τον εθισμό στη χρήση του Διαδικτύου.

Σήμερα, το κενό που υπάρχει στη χώρα μας σε εξειδικευμένες υπηρεσίες αντιμετώπισης του εθισμού των παιδιών και των εφήβων στη χρήση του Διαδικτύου καλύπτεται στην Αθήνα από τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και στη Θεσσαλονίκη από το Ειδικό Ιατρείο στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο".
Η συνέχεια επί των σχολικών τάξεωνΟι μόνες χώρες στον κόσμο που υποστηρίζουν ότι το Internet αποτελεί "ασθένεια" και εθισμό" είναι η Κίνα, η Νότιος Κορέα και η Ταϊβάν. Ακριβώς όμως επειδή δεν υπάρχει καμία ασθένεια, η μόνη χώρα που έχει δημιουργήσει πρωτοφανή για τα δικαιώματα του ανθρώπου κρατητήρια απεξάρτησης "εθισμένων" είναι η Κίνα. Στο παρακάτω βίντεο θα δείτε ότι ανήλικοι κλείνονται σε κλινικές απεξάρτησης μετά από πρωτοβουλία των γονέων τους και επιδίδονται σε στρατιωτικές ασκήσεις για 3-4 μήνες χωρίς να έχουν καμία επαφή με τον υπολογιστή τους! Κανένας παγκόσμιος φορέας δεν μπορεί να επέμβει στην καταπάτηση δικαιωμάτων ανθρώπου που γίνεται, πολύ απλά γιατί ένας γονέας μπορεί να κλείσει ένα ανήλικο παιδί του σε οποιοδήποτε ίδρυμα, απλά με την υπογραφή του! Οι συγκεκριμένες πτέρυγες "απεξάρτησης" δεν μπορούν να φιλοξενήσουν ενήλικους γιατί ο αποκαλούμενος "εθισμός στο διαδίκτυο" πολύ απλά δεν είναι καμίας μορφής ασθένεια.

Στην Ελλάδα το αντίστοιχο παράρτημα είναι η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού και Διαδίκτυο που ευτυχώς -προς το παρόν- δεν έχει καμία σχέση με τα παραπάνω περιστατικά.
Επειδή όμως όλα ξεκινούν από το επίπεδο της έρευνας, κανείς δεν μας εγγυάται ότι η κυβέρνηση θα αφήσει το Internet ως ελεύθερο αγαθό για όλους ή μετά από την παραπάνω κίνησή τους θα προχωρήσει σε μια σειρά μέτρων για τον περιορισμό του. Άλλωστε, η δύναμη κάθε κυβέρνησης είναι τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας και όχι τα ανεξάρτητα sites.
Μοιραστοίτε το :

0 σχόλια:

Προσθήκη σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια
- Μη κατευθύνετε τα σχόλια στις δικές σας σελίδες(Δε σημαίνει πως χρειάζεται να γράφετε ανώνυμα, εκτός αν υπάρχει κάποιος λόγος)

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template | Foutzos Company Entertainiment
Copyright © 2011. TechinPro | Ενημέρωση για ό, τι υπάρχει στον κόσμο της τεχνολογίας και όχι μόνο - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger